torsdag 20 december 2012

Vinter

Vintern kom alldeles för snabbt i år också. Redan den första december började det snöa. Detta är mycket tidigt för att vara i Skåne. Jag var inte alls beredd och hade inte alls förberett det jag skulle. Krukor stod ute, fulla med jord och pelargoner och medelhavsväxter frös i uterummet när kylan kröp ner mot 16 minusgrader. Jag sprang i panik och räddade pelargoner, men ett antal hade redan hunnit frysa ihjäl då. Tre chiliplantor lyckades jag rädda, resten frös ihjäl.

Snön låg kvar i drygt två veckor. Nu har det varit plusgrader några dagar och jag har lyckats rädda två krukor. Men det verkar bli minusgrader igen nu och fortfarande är det massor som behövs göras. Nästa år måste jag bli tidigare med vinterpysslet. Varför är det så varje år? Jag går i tron att 90-talets milda vintrar är någon form av standard. Det verkar inte vara så längre.

söndag 18 november 2012

Planterade lökar

Äntligen är alla lökarna planterade! Jag lyckades ta mig ut i höstrusket igår och det var faktiskt riktigt trevligt att stå i trädgården och gräva. Jag blev påmind om att det händer saker i trädgården i november också! Hoppas nu bara att blommorna kommer i vår också. Jag är mest orolig för liljorna, eftersom jag var alldeles försent ute med dem. Några av tulpanerna hade redan börjat gro, men förhoppningsvis går det bra ändå.

Jag passade också på att plocka in fågelbadet och ta in några krukor. Den lilla gula primulan som jag trodde var död hade börjat växa igen, så den satte jag också ut i rabatten. Mycket finns kvar att göra, men det är skönt att ha börjat.

måndag 12 november 2012

Dåligt höstsamvete

Det är november och mitt dåliga trädgårdssamvete tränger sig på. Det var så mycket som inte hanns med. Jag blev aldrig färdig med att beskära äppelträdet. Alla lökar är inte i jorden. Krukorna är inte tömda eller intagna. Jag har inte grävt upp dahlian. (Som förövrigt inte alls blommade som den skulle.) Det regnar hela tiden och dagarna är korta. Inte har jag flyttat krusbärsbuskarna heller. Framsidan ser ut som ett sopupplag efter att vi byggt nya innerväggar.

Ett ljus i mörkret är att jag har tagit hibiscussticklingar från Lanzarote. Men den är lite hängiga så jag vet inte om de klarar sig. Ett annat är att det faktiskt är knoppar på min lime. Jag trodde inte att den skulle börja blomma på flera år.

måndag 15 oktober 2012

Torkade äpplen och must

Vi har torkat mängder av äpplen och här är några av dem. Fortfarande går torkapparaten varm. Jag vet inte hur många kilo vi har torkat!

Min bror har en råsaftcentrifug och den provade vi att göra äppelmust i. Ingrid Marie fick en så här vacker röd färg som must. Musten blev mycket god, men nu har vi druckit upp den. Nästa år testar jag gärna att göra mer must, även om vi mustade upp åtskilliga kilo äpplen.

onsdag 3 oktober 2012

Äpplen



Mitt liv består av äpplen och äpplelplockande just nu. Jag har fortfarande inte fått ner alla från trädet med Ingrid Marie. Jag försöker lagra så mycket jag kan av Ingrid Marie. Jag stoppar ner dem invirade i tidningspapper ett och ett i lådor. Den andra sorten förvarar vi i kylen, eftersom de inte kan lagras lika bra. Vackert blir det i alla fall i korgarna med alla äpplena!

onsdag 26 september 2012

Lökar från Odla

Jag har beställt en massa lökar från Odla. Paketet kom igår och som vanligt var varorna i gott skick. Jag planterade 20 krokuslökar igår och idag har jag planterat ytterligare 10. Dessutom har jag satt 5 narcisslökar idag (dubbla narcisser, jättevackra). Sedan tog benmjölet slut, så nu måste jag handla mer benmjöl innan jag kan fortsätta med att plantera lökarna. Jag satte krokusen i varmt söderläge, så jag hoppas på en riktigt tidig blomning!

Jag beställde förutom det ovanstående ett paket med tulpaner "Remember Rembrant" och ett paket rosa vildtulpaner, sedan köpte jag också ett paket med två lökar rosa asiatiska liljor och en påse med lökar till flerfärgade anemoner. Jag var faktiskt mycket imponerad av Odlas löksortiment, de hade massor av spännande sorter.

Jag hoppas givetvis att tulpanerna jag satte förra året (bla Shirley och Negrita) kommer upp i vår igen, men har förstått att man inte alltid ska vara säker på att tulpaner gör det.

fredag 14 september 2012

Ingrid Marie



Här kommer några härliga höstbilder på vårt äppelträd, Ingrid Marie, eller någon liknanade sort. Faktum är att vi är inte säkra på att det är Ingrid Marie, men om det inte är det så är det något väldigt närbesläktat. Många som varit på besök har hävdat att det är Ingrid Marie.

Detta är vårt största äppelträd och som synes så har det fullt med äpplen i år. Förra året tog en hagelstorm i början på juni nästan alla blommorna och då fick vi inte mycket äpplen alls på det trädet. I år blommade trädet två veckor tidigare och vi slapp hagel.

Nu är det snart dags att börja plocka äpplena, eftersom de trillar ner från trädet annars. Vissa börjar redan att trilla ner. Jag får plocka in fallfrukt varje dag. De är däremot inte mogna än. Vi rullar in dem i tidningspapper och förvarar dem i förrådet. De brukar smaka som bäst i november-december. Vi har lyckats med att lagra dem ända till mars.

onsdag 5 september 2012

Äppelskörd

I helgen påbörjade vi vår äppelskörd. Vi har två träd, egentligen tre, men lilla Fredrik ger inga äpplen än. Vi satte det förra våren. Det är trädet med någon form av tidigt äppelsort vi har börjat skörda. Vi tog de maskätna och de som börjar bli röda. De andra får sitta lite till. Äpplena är inte riktigt mogna, men de får eftermogna inne. Om vi inte tar dem nu så trillar de ner. Det andra trädet som vi tror är Ingrid-Marie, eller någon liknade sort, kommer vi att skörda i slutet av september. De får också ligga och eftermogna. Samma gäller där, om vi inte plockar så trillar de ner.

De maskätna äpplena blev mos och vi torkade en del. Nu ska vi faktiskt införskaffa en torkapparat så att torkningen går snabbare. Torkade äpplen är väldigt goda under vinterhalvåret. De blir både barngodis och något att piffa upp müslin med. Annars så kan man dela och frysa äpplen. De funkar sen alldeles utmärkt i t ex äppelpaj.

torsdag 30 augusti 2012

Sommarblommor i trädgårdslandet


Jag har haft sommarblommor i trädgårdslandet i år. Det tänker jag fortsätta med. Det piggar upp och blir så fina färgklickar. Här syns mina rosa sömntutor som jag sådde alldeles för sent. De har precis börjat blomma, men nu är de väldigt vackra.


Vi har blommande jordärtsockor i landet också. De kan väl inte direkt räknas som sommarblommor, men de är vackra såhär på sensommaren. Jag tycker att de liknar små solrosor där de svävar högt över allting.


Den här orange blomman har piggat upp mig hela sommaren. Jag tycker att den är så rolig. Jag blir glad bara jag ser den. Jag vill gärna ha en sådan nästa år också. Tyvärr har jag glömt bort namnet för tillfället.


Mina ringblommor hade jag förra året också. Jag tycker att den här sorten är särskilt vacker. Fröna köpte jag på Impecta förra året. De kommer jag definitivt sätta nästa år också, men precis som med sömntutorna satte jag dem för sent i år. De har precis börjat blomma. Men nu är de väldigt vackra!

onsdag 8 augusti 2012

Tomatskörd


Tomatskörden har varit väldigt bra i år. Vi har ätit mängder av tomater och använt massor i sallader och i mat. På bilden syns ett urval av våra olika sorter. Den mörka tomaten har vi varit extra nöjda med i år. Den är väldigt söt. Den äter vi som godis. Som tur är kan vi skörda tomater ett tag till. Finns det något underbarare än solmogna tomater?

tisdag 24 juli 2012

Rosa mundi, polkaros

Polkarosen, rosa mundi, är en av de mest speciella rosor jag vet. Den är känd ända sedan 1580, så det är en riktigt gammal ros. Jag älskar dess polkagrisrandiga blommor. Den blommar visserligen bara en gång, men den är så vacker när den blommar att det inte gör något. Denna ros hämtade vi från min svärmors sommarstuga i Ugglarp förra sommaren. Min mans mormor var mycket trädgårdsintresserad och planterade sina växter med omsorg.

Vi var inte säkra på om den skulle klara sig, för vi fick inte med så mycket rötter på skottet vi tog, men den är tuff! Nu växer den och ser riktigt frodig ut, även om det nog tar några år tills den blivit så hög som den kan bli. Den kan bli 1 m hög, men i vår trädgård är den bara ca 30 cm just nu. Men bara på den korta tiden vi haft den har den växt till sig och blivit en riktig liten buske. Den växer bra även i mager jord och den verkar klara sig bra från alla sjukdomar.

tisdag 10 juli 2012

Snabbrapport från odlingarna

Har inte har tid att skriva eftersom vår bebis (som nu är 2,5 veckor) har tagit nästan all tid. Men här kommer en liten snabbrapport från grönsaksodlingarna. Naturligtvis påverkar bebisen även trädgården, på så sätt att här är mer ogräs och något mer ovårdat än annars. Men det är ju sånt man får ta.

Trots bebis så får vi mängder med tomater. Alla fyra sorter mognar och den som är absolut godast är den svarta körsbärstomaten. Vi har fått tre gurkor, men jag hoppas att det blir fler om jag får pollineringen att funka. Sockerärtor har vi i mängder. Mangold och sallat har vi också fått stora skördar av.

På gång är bondbönor och squash. Men vi får nog vänta ett tag på squashen. Vi har satt mer sparris, men på den får vi vänta några år. Det är lite andra sorters bönor på gång också. Basilikan är finare i år än vad den någonsin har varit.

Annars är det stora problemet i år blåst, löss och övrig ohyra. Det märks både i uterummet och ute. Både tomater och gurkor är drabbade. Paprikor och chili har fått åka ut, men de har också löss.

torsdag 14 juni 2012

Odlingsrapport

De växter så det knakar i våra odlingslådor och i tomatbaljorna i uterummet. Jag tror att vi kommit på vad vi gjort för fel föregående år. Förutom att vi gödslat för lite, vilket vi nu har rått bot på i våra odlingslådor, så har problemet varit för lite vatten. Vi har ju haft odlingslotter på andra ställen än där vi bott tidigare och vant oss vid att vattna max 2 ggr i veckan. Nu har jag insett att så länge det är såhär torrt, även om det inte är varmt så måste det vattnas oftare än så.

Min granne springer och vattnar varje kväll och det riktigt hoppar upp rädisor och ruccola ur hennes odlingar. Nu har vi börjat lära oss av detta med mycket gott resultat. Vår mangold har aldrig varit så fin. Vi verkar få ordentligt med sallat för första gången någonsin och vi har skördat två skördar rädisor och en skörd spenat och en skörd majrovor.

Vi har provat att sätta ut auberginer i en odlingslåda. (Nr 3, den där det tidigare fanns spenat och majrovor.) Än så länge verkar de trivas. Alla chiliplantor är nästan omplanterade och står utmed väggen till uterummet. Några gurkor står inne och resten står ute. Det är fler paprikor som ska planteras ut, men några är ute och andra är fortfarande inne. Tyvärr har vi problem med löss på paprikorna.

söndag 10 juni 2012

Kamp mot ogräset

Vi för en ojämn kamp mot ogräset och det vinner alltid. Framförallt avskyr jag åkerfräken som dyker upp i odlingslådorna och i gångar och rabatter hela tiden. (Jag börjar misstänka att det finns små fräkenrester i den utmärkta gödseln vi fått från Tirup. Förmodligen har hästarna ätit fräken.) Åkerfräken är dessutom hopplös att få upp eftersom man aldrig får med hela roten. Den riskerar dessutom att skada småplantor när man drar upp eländet. Idag gjorde min man i alla fall ett försök att bli kvitt ogräset mellan odlingslådorna i trädgårdslandet. Han tog först tidningar och la ut i gångarna och ovanpå dessa la han ett tjockt lager med täckbark. Det återstår att se om det fungerar.

tisdag 5 juni 2012

Röd backsippa


Denna backsippa planterade jag i slutet av förra sommaren. Det var lite en chansning, men jag gillar backsipporna i Måryd och på Knivsåsen, jag har barndomsminnen från dem. Därför tyckte jag att det hade varit mysigt med en backsippa i rabatten och köpte denna i Flyinge förra sommaren.

I våras blev den mycket större och den var en av de få vårblommorna som klarade torkan och den blommade fantastiskt. Nu har den precis blommat över, men istället har den jätteroliga fröställningar som ser ut som stora bollar. Tydligen trivs backsippor i sandjord. Jag ska kanske köpa fler. De finns ju i flera färger.

tisdag 29 maj 2012

Lite trädgårdspyssel

Idag har jag pysslat lite i trädgården. Det har blivit en del ogräsrensande. (Äntligen är min halvrunda rabatt nästan färdigrensad.) Rosorna har äntligen fått lite gödsel. Jag tror att det var på tiden. Den japanska klätterrosen täcker faktiskt sin sida av spaljén nu. Det ska bli spännande att se hur rosorna ser ut när de blommar i år. Jag har också sått några bönor och lite sallat. (Hoppas sallaten kommer upp nu. Det var nog för varmt förra gången jag försökte.)

Citronen som nu står ute har fått gödning och jag har gjort ett försök att rensa den från sköldlöss. Jag är så trött på sköldlöss. Vi sprutade med såpsprit i vintras och de flesta lössen försvann, men tyvärr tappade den mycket nya blad på kuppen. Nu finns det inte alls så många, men ibland så förökar de som finns sig. Jag hoppas att utevistelsen ska göra att jag blir av med dem.

fredag 25 maj 2012

Tulpaner i rosa och lila

Såhär vackra var mina tulpaner för två veckor sedan. Det lönade sig uppenbarligen att gräva ner de där 28 lökarna i höstas. Jag tycker möjligtvis att de står lite för långt ifrån varandra, men jag höll mig till anvisningarna på påsen. Är det så att man ska plantera tulpaner tätare än vad det står? Ofta tycker jag att man ser tulpaner i täta klungor och inte med 5 centimeters mellanrum.
De rosa fransiga tulpanerna är mycket lika de rosa jag hade på Flygenvägen i formen, men de är lite starkare i färgen. Jag tycker inte att de gör något. Mina nya rosa är lika vackra. Nu gäller det bara att klippa av fröhusen och hoppas på att några av dem kommer upp nästa år också.

måndag 21 maj 2012

Inga kiwifrukter i år

Det blir inga frukter på min kiwiplanta som blommade så vackert för några veckor sedan. Nu trillar alla blommorna med skaften av. Det känns lite sorgligt, men jag har förstått att jag får vara glad för att den blommade redan andra året. Frågan är nu bara vad som var fel. Var den för ung eller skulle jag varit där med en pensel och pollinerat? Varför finns det så lite information om kiwiplantor? Jag skulle så gärna vilja veta om jag har gjort något fel som behöver åtgärdas eller om den bara behöver mer tid.

onsdag 16 maj 2012

Trädgårdsonsdag

Jag var i Ryd i slutet av april och passade på att ta en runda i trädgårdsonsdagsträdgården. Då var växthuset på plats, men eftersom de inte hunnit ställa det i ordning än så tyckte jag inte det var så mycket att fotografera. Då tyckte jag att blomsterarrangemangen var betydligt mer inspirerande. Penséetrappan är verkligen vacker och planteringen i korgen bredvid också. Själv lyckas jag aldrig få så överdådigt med blommor. Jag tar väl inte i tillräckligt mycket, antar jag. Men det är väl något att lära sig av och inspireras av i fortsättningen. Det kan ju aldrig bli för mycket av blommor!

torsdag 10 maj 2012

Växterna från Odla har kommit!

Växterna jag beställde från Odla har äntligen kommit. De anlände i fint skick och står nu och väntar på omplantering. Jag hade tänkt att ta tag i det imorgon. Det var en pepino, som var mycket större och finare än den jag såg på trädgårdsmässan i mars, en lime och en bouganvillea. Limen var förstås mycket liten, så jag tror att jag får vänta i några år på blommor och frukt. Men jag har ju min citron som faktiskt både ger citroner och blommar varje år. Men de två andra hoppas jag att få blommor på i år och naturligtvis hoppas jag på pepinofrukter. Jag vet inte ens hur de smakar, men de ser så fina ut på bild. Orange och lila och de ser väldigt aptitliga ut.

onsdag 9 maj 2012

Kiwin blommar!

Min kiwi Jenny blommar för fullt i uterummet nu. Blommorna är några cm i diameter och är först vita, men mörknar sedan något. Det verkar inte som om den blommar särskilt länge, eftersom blommorna mörknar och börjar se mer utblommade ut efter redan någon dag. Men det är vackert så länge det varar. Sedan hoppas jag givetvis på att det blir några kiwifrukter också. Jag är lite osäker på om jag behöver hjälpa till med pollineringen, eller om den klarar det själv. Den ska ju vara självfertil. Jag ser ingen skillnad på blommorna, så det verkar inte finnas några han- eller honblommor, men jag är inte riktigt säker. Jag har inte hunnit pollinera något än, men det kommer ju in bin och blomflugor i uterummet, så förhoppningsvis har naturen sin gång ändå.

tisdag 1 maj 2012

Har beställt från Odla igen...

Jag kunde inte hålla mig utan har beställt ett nytt paket med växter från Odla. Jag beställde en lime, jag har verkligen svårt att motstå citrusfrukter. Lime är dessutom en väldigt trevlig frukt. Sedan beställde jag en rosa bouganvillea. Eftersom bouganvillea är förknippat för mig med Sydostasien och framförallt med trädgårdarna på Filippinerna, så kunde jag inte motstå att få en bit av Sydostasien till uterummet. Min dröm är att få åtminstone en bråkdel av den blomningen de hade där. Men det som verkligen fällde avgörandet var att de hade pepinoplantor. Jag har nu försökt odla upp pepino från frö i två år utan att lyckas. Nu har jag chansen att få pepino i år i alla fall. Hoppas verkligen att det lyckas denna gång!

måndag 30 april 2012

Första salladen från egen odling

Idag har vi gjort den första salladen på vår egen skörd. Den innehöll spenatblad, ruccola, lite mizunakål, rädisor och gurka. (Fast gurkan var köpt, jag har inte hunnit så gurka än.) Vi har faktiskt börjat skörda lite smått under hela den här helgen. Detta är tack vare drivbänkarna. Annars hade vi aldrig fått skörd så snabbt! Igår åt vi dessutom den första rabarberpajen. Nu har rabarbersäsongen också satt igång! (Det innebär alltså frosseri för vår del. Vår rabarber växer i rekordfart!) Jag har också hunnit med att plantera ut alla mina 16 tomatplantor i stora odlingslådor i uterummet. De har satt ordentligt med fart och de tidigaste har hunnit få lite knoppar redan. I helgen har vi sått lite mer i våra odlingslådor. I en ny odlingslåda har vi sått mangold och olika sorters sallat. Vi har dessutom sått lite bondbönor och sockerärtor. Jag har också kompletterat kryddträdgården med persilja, eftersom min gamla dog ut i vintras.

fredag 20 april 2012

Forsythian blommar i år!


Förra året blommade vår forsythia bara med ett fåtal blommor. (Man kunde faktiskt räkna Dem på ena handens fingrar.) Jag trodde att den stod fel eller att det var något annat fel på den. Gruvligt besviken funderade jag till och med på att gräva upp den, för vad ska man med en forsythia som inte blommar till? Men jag bestämde mig för att avvakta något år. Man ska ju inte ha bråttom när det gäller drastiska beslut i trädgården. I år är det helt översållad av blommor och jättevacker! Förmodligen hade den blivit väldigt hårt beskuren sent på sommaren det året vi flyttade in. Det var säkert därför den inte blommade förra året.

Igår fick jag mitt paket från Odla. Det innehöll pelargonsticklingar av tre olika arters pelargoner. Tre sticklingar av varje! Jag var duktig och såg till att planera dem i krukor direkt. Hoppas nu att de kommer att blomma fint i sommar!

måndag 9 april 2012

Kiwiplanta


I vintras trodde jag nästan att vår kiwiplanta var död. Den köpte vi förra året och den var inte ens en halvmeter hög. Den är av sorten Jenny och ska vara självfertil. Men förra året växte den bara och blommade inte alls. Nu i mars när det varit riktigt varmt så började den sätta nya skott och blad. Den är nu täckt av ett ljusgrönt bladverk. I veckan såg jag dessutom till min glädje att den har fått mängder av blomknoppar! Kanske behövde den bara växa till sig ett år? Jag hoppas på mängder av vackra kiwiblommor och naturligtvis på frukt!

lördag 7 april 2012

Vår?

Kylan slog till igen och man undrar verkligen om det är vår. Vi har haft minus 8 grader som kallast på morgonen och växterna i vårkrukorna har sett lite medtagna ut. Vårblommorna i trädgården har haft svårt att komma upp p g a torkan. Men i drivbänkarna växer det i alla fall. Jag har däremot kunnat vistas i uterummet där det är sommar så fort solen skiner. Där har jag planterat om pelargoner och en massa förodlade plantor. Kiwin har också satt fart och är nu full av nya skott och mängder av ljusgröna blad. Ibland är man väldigt tacksam för uterummet!

tisdag 20 mars 2012

Kungsängslilja och vårkrukor



Våren är här och jag har planterat ut mina vårblommor i krukor på uteplatsen. Jag har gjort en kruka med växter som ska planteras ut i rabatter när de tröttnat på att stå i kruka. I den krukan växer vinröd och vit kungsängslilja, ljusblå anenmoner och rosa bellis. Jag blev glad när jag fick tag i kungsängsliljan. Hoppas att den kommer att ta sig och blomma snällt varje år. Det är Upplands landskapsblomma och jag minns att jag såg den i vilt tillstånd där som barn. I den andra stora krukan växer penséer i lila och vitt eller orange. En lejongul primula står i den lilla krukan. Även den ska naturligtvis planteras ut senare.

Odlingslåda/drivbänk 3

Såordning odlingslåda/drivbänk 3.

Morötter, broccoli, morötter, palsternackor.

Vi får se om det går att driva upp broccoli såhär i drivbänken. Kanske måste den flyttas till den annan plats sedan om den brer ut sig för mycket. Men man måste ju testa!

fredag 16 mars 2012

Odlingslådorna, såordning 2012

Våra odlingslådor gör att hela trädgårdslandet börjar se med välvårdat ut. Jag lägger upp bilder på dem framöver.

Idag har vi sått följande i odlingslåda/drivbänk 1:

Rädisor, sallat, rädisor och ruccola.

I odlingslåda/drivbänk 2 växer:

Majrovor, majrovor, rödbetor och spenat.

Nu får vi se hur tidigt vi kan pressa fram skörden under glas... Vi hoppas på att vi får stor skörd och att vi slipper det mesta av ogräset.

För övrigt så har jag planterat om sex tomatplantor idag. De fick flytta ut i uterummet. Den övervintrade chilin Jamaican Bell blev också omplanterad och fick flytta ut i uterummet igen.

onsdag 14 mars 2012

Förodlingsrapport

Nu har jag sått det mesta av de tidiga grönsakerna. Det har kommit upp mycket. Alla tomatsorter är uppe (4 st) och det börjar bli dags för omplantering av dem. Den chili och paprika som jag sådde tidigast har också kommit upp, men där väntar jag fortfarande på vissa sorter. Jag har också fått upp tre vita aubergineplantor. Tyvärr verkar det inte gå bra med pepino i år heller. Det vägrar komma upp något ur den krukan. Det har däremot kommuit små, små smultronplantor, men frågan är om de är för små för att överleva? De växer jättelångsamt. Min man har ansvaret för basilika och sparris. Både thaibasilika och vanlig basilika är uppe. Sparrisen verkar däremot växa väldigt långsamt, men nu börjar vi se några små groddar. Faktum är att de är så små att de knappt syns... Odlingsstatusen så här långt är därmed godkänd!

söndag 11 mars 2012

Trädgårdsmässa i Malmö




Förra lördagen var jag på trädgårdsmässa i Malmö. Det är alltid trevligt och ett säkert vårtecken. Tyvärr så fylldes det på med rejält med folk efter lunchtid, så det blev svårt att röra sig i gångarna och svårt att komma fram till vissa montrar.

Trots detta så var det väldigt trevligt. Jag lyssnade till ett föredrag av Peter Englander om färg i trädgården. I hans Marockoinspirerade monter fyndade jag också en lager. Jag har länge tänkt köpa just en lager, så det passade perfekt. Tyvärr hade det redan blivit så fullt med folk i hans monter, att det inte var lönt att ta några bilder där.

Jag gjorde också lite inköp av vårblommor. Där fanns billiga penséer som jag köpte och en sorts ljuslila anemomer som var väldigt söta. Jag köpte också tre olika dahliaknölar, så vi får hoppas på att jag har tur med blomningen i sommar.

På bilderna syns Flyinge Planshops monter från olika vinklar. Deras montrar brukar alltid vara välgjorda och fantasifulla och det var den även i år. Jag köpte däremot inget från dem, även om de hade mycket trevliga saker. Vi bor ju inom cykelavstånd till Flyinge Plantshop, så jag har ju förmånen att kunna vara där så ofta jag vill ändå.

onsdag 29 februari 2012

Vår på väg!



Nu är det vår på riktigt. Meterologiskt alltså, det har vi faktiskt haft sedan den 19:e februari. Nu har det dessutom varit riktigt varmt, 7-8 plusgrader. Detta betyder alltså att allt som liknar vinter framöver bara är bakslag. Fåglarna sjunger och i trädgården har några av snödropparna jag planterade förra året kommit upp och idag såg jag en vintergäck! Det har kommit upp krokusar med knoppar, även de planterade jag förra året. Det är så kul när man ser att det man stoppat ner i jorden faktiskt kommer upp! I uterummet och inne är det också vår. Här syns mina första vårkrukor med primulor, vita krokusar och pärlhyasinter. Tulpanbuketten är också ett typiskt vårtecken. Denna fick vi av några vänner och den har förgyllt vår vardag i över en vecka nu.

tisdag 7 februari 2012

Skörd av citron

Trots att det är mitt i vintern var det dags att skörda citronen igår. (I år blev det bara en citron på trädet, men den har ganska många kart på gång. Hoppas att de sitter kvar och blir citroner.) Det var en helig stund att skörda den egna citronen. Den blev till citronsaft (eller juice, som de skulle sagt på Bali). Vi pressade citronen och var noga med att få med allt fruktkött. Detta hällde vi sedan i en tillbringare med en hel del vatten och sedan smakade vi av med socker. Det blir en helt ljuvlig dryck och ett perfekt sätt om man vill njuta av hela citronen. Eftersom jag inte vill att något ska gå till spillo av den egna citronen, så rev jag skalet och frös in det med. Årets enda citron måste tas till vara till fullo! Denna gång tog det ca 20 månader från blomma till skörd, så citroner är verkligen inget att odla för den som har brist på tålamod.

lördag 4 februari 2012

Riktigt kallt!

Nu har kylan slagit till på riktigt. Det är inte alls vad vi hade väntat oss. Jag trodde att denna vintern skulle bli varm, men inatt var det minus 16 grader. Vi tog in pelargonerna och citronen för några dagar sedan. Med fläkten på max trodde vi att vi skulle kunna hålla frostfritt hos chiliplantorna, men den var en minusgrad där inatt. Idag såg vi resultatet, flera hade dött och de andra hade inte många livstecken. Men vi chansade och plockade in de som fortfarande hade gröna stammar. (Av erfarenhet vet jag att det finns chili med 9 liv, och om stammen är grön så lever de i alla fall.) Tyvärr hörde min 5 år gamla chili till en av dem som dog. Det var sorgligt, men det var redan illa åtgången av sensommarens regnande.

Jag har låtit oliven och en rosmarin i kruka stå kvar ute i uterummet. De fick lite fiberduk, nu när vi fick ge upp chiliövervintringen ute. Oliver ska ju vara tåligare än vad som sägs, och än så länge ser den levande ut. (Det stod ju på lappen att den ska tåla minus 15 grader och så kallt var det inte i uterummet inatt.) Vi får väl se. Jag blir mycket ledsen om den dör, men om man kan klara dem på friland borde man ju kunna klara dem i ett uterum närmast husväggen.

torsdag 26 januari 2012

Spalje, lite mer uppvuxet


Jag upptäckte denna bild från i somras när jag laddade in bilder från kameran. Denna bild togs i slutet av augusti, eller i början av september. Det har hänt lite kring spaljen. Den japanska klätterrosen längst in har växt rejält och börjar så smått täcka delar av den. Även rosen New Dawn (i mitten, blommande) har börjat växa till sig en del. Det har hänt en del på en sommar, men jag längtar efter att se vad som händer i vår!

Kallt!

Nu har det blivit riktig vinter även i Skåne. Det ligger ett ca 1 cm tunt lager snö och det är minusgrader. Som kallast har det varit minus 8 grader. Detta har lett till oro för mina växter i uterummet. (Ouppvärmt.) Jag har tagit in ett antal pelargoner och resten står på fönsterbläcket på utsidan eller invid väggen med ett lager fiberduk på sig. Även citronen är invirad i fiberduk och flyttad till väggen. De verkar fortfarande leva, i alla fall de flesta, trots att jag vet att det har varit minusgrader i uterummet vissa nätter. Det är bara att avvakta och hoppas på det bästa. Nu vill jag på töväder igen och gärna lite sol.

söndag 22 januari 2012

Vårkänslor mitt i vintern

I veckan sådde jag mina första fröer. Det känns lite galet att börja i januari, men det står ju på påsarna att man kan så pelagonfrön i januari. Eftersom jag längtar vansinnigt mycket efter våren så tänkte jag testa. Alla mina fem fröer grodde direkt och nu har jag fem små pelargongroddar, efter bara 3 dar! Hoppas att ljuset är tillräckligt.

Jag tog också sticklingar av mina hängpelagoner, för de börjar se rätt risiga ut där ute i uterummet. Tyvärr verkar de inte ha samma växtkraft som fröna. Jag tror att jag var för sent ute. Nästa gång ska jag ta sticklingar mycket tidigare. De andra pelargonerna ser ut att må bra där ute, men nu väntar en kall vecka.

onsdag 11 januari 2012

Skånevinter

Vintern i år är lika märklig som förra året. Fast tvärt om. (Egentligen är den kanske mer normal.) Under de första dagarna i januari har vi grävt ut trädgårdslandet. Det har nu en rundad bågform, eftersom jag vill att gräsmattan ska vara rundad. Det ser bra ut så här långt. Jag har också rensat ogräs i kryddlandet. Ogräset växer som bara den när det är så milt. Fortfarande har jag inte behövt täcka min rosmarin i kryddlandet med fiberduk. Det har ju bara varit kortvariga köldknäppar med frost. Det ska bli intressant om det kommer att fortsätta såhär. Då har vi kanske vår i mitten av februari.

Igår var jag en snabbrunda på torget och tittade på vårblommorna. Det fanns inte så många än, men ett stånd var fullt. Jag väntar lite till. Vi har ju inte kastat ut julgranen än.